Rólam

Szegedi Csaba a kortárs magyar képzőművészet középgenerációjának jeles képviselője, kora gyermekkora óta töretlen, elkötelezett festői karrierrel, hazai és nemzetközi elismerésekkel, kitüntetésekkel a háta mögött. Művészetének kvalitásai rangos művészeti iskolákban szerzett szakmai tudáson és immár negyven éve formálódó gazdag festői formanyelven alapulnak. A művészet számára világmegismerés, rácsodálkozás a létezés fantasztikumára, a szépség megragadása, az elemelkedés esélye.

A kép az alkotás transzcendens pillanatának örökké váló metszete. Pozitív életfilozófiája képeinek eleven, mégis szubtilis koloritjában manifesztálódik, míg konstruktív világképét elmésen szerkesztett kompozíciói tükrözik. Csaba egy jól képzett, tudatos művész az érzékenység és képzelet szabadságával, amit ő így fogalmaz meg: A művészet rend és kaland. … „Annyi mindenesetre biztos, hogy ízig-vérig, zsigerileg festő, mélységes elkötelezettséggel nemcsak a festészet, hanem a festészet által felvetett problémák iránt is” – írja róla Dr. Pataki Gábor művészettörténész.

Csaba díjakkal jutalmazott tanulmányait Budapesten a Képzőművészeti Szakközépiskolában, majd a Képzőművészeti Akadémián végezte graduális és mesterképzésben. Első műterme Dunaújvárosban volt, majd egy DAAD ösztöndíj után Németországban élt, HAESF ösztöndíjjal pedig az Egyesült Államokban alkotott. 2000-óta Velencén él és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára. Mindig aktív részt vállalt a művészeti közéletben idehaza, Németországban vagy az Egyesült Államokban. Tagja a legjelentősebb hazai művészeti egyesületeknek és Münchenben tagja volt a Berufsverband Bildender Künstler-nek. Vezetőségi tag volt az Y Galériában, a Székesfehérvári Művészek Társaságában és a Magyar Képző-és Iparművészek Szövetségéban. Olyan patinás intézmények vendégművésze volt, mint pl. a Griffis Art Center New London CT, USA, az Atelierhaus Worpswede, Németország vagy a történelmi Római Magyar Akadémia). Szegedi Csaba pályája kezdete óta rendszeresen kiállít, műveit NewYorktól Indiáig számos hazai és külhoni galéria mutatta be, munkáit idehaza és világszerte magán- és közgyűjteményekben őrzik. Munkásságáról vezető művészettörténészek és kritikusok írtak, köztük Szeifert Judit, Pataki Gábor, P. Szabó Ernő, Martos Gábor és Feledy Balázs.

© 2021 Copyright Szegedi Csaba All rights reserved